There was an error in this gadget

Followers

Tuesday, January 11, 2011

Cermin Bestfriend

Selalunya kita failed untuk cermin diri kita sendiri. Bukan sebab kita ingat kita dah bagus, tapi hanyalah kerana kita terlupa atau lalai. Dan bila bergaul pun, kawan-kawan paling rapat tidak dijamin akan menegur kesalahan/kelemahan/kealpaan kita kerana:

a) tahap toleransi mereka tinggi
b) susah nak tegur takut kecil hati dan emo
c) tak perlu kot tegur kau, cermin diri kau sendiri, dan kalau tak berubah jugak, kita putus kawan
d) aku dah tegur berapa kali dah tapi kau tak makan saman sebab sebagai Melayu aku tegur berlapik



Susah, kan? Jadi hari ini kita akan main game. Nama game dia:




What do you need?

1. Laptop, buka laman inibelogsaya.blogspot.com tajuk entri Cermin Bestfriend .

2. Seorang bestfriend. Sama ada dia memang sedia ada bestfriend anda, atau sesiapa yang sanggup main game ini dengan anda, boleh diconsider nak jadikan dia bestfriend mulai sekarang.


How does it work?

1. Ada set soalan yang anda perlu tanyakan satu-persatu terhadap bestfriend atau soon-to-be bestfriend anda.

2. Kalau dia mahu kata ya sebagai jawapan soalan itu, suruh dia guna perkataan 'sikit'.

3.Kalau dia mahu kata tidak, suruh dia guna perkataan 'memang tak'.

4. Take note nombor soalan yang dia jawab 'sikit'.

5. Selepas selesai tanya soalan, giliran dia pula nak tanya soalan kepada anda.

6. Check your result at the end of this game!


Who should play this game?

1. Sesiapa yang nak cermin diri.

2. Sesiapa yang nak address sesuatu kepada bestfriend dia tapi nak langkah yang selamat dan tidak kecilkan hati.




The Questions.



Personaliti.

1. Rasanya aku cakap terlalu banyak tak masa kau tengah cerita?
Ya. Kau pendengar yang teruk lain kali taknak cerita apa-apa kat kau.

2. Bagi kau, aku kalau pinjam duit lambat sangat ke nak bayar?
Ya. Kau masih ada hutang aku. Sila tanya berapa dan langsaikan sekarang.

3. Rasanya selalu sangat tak aku terasa benda kecil?
Ya. Kerja kau asyik nak emo je, kau pikir kau sorang ada perasaan.

4. Agak-agak mulut aku celupar sangat tak?
Ya. Kau memang mulut longkang, kuat maki orang, goodluck cari pasangan hidup.

5. Rasanya aku selalu tak cerita benda terlalu mengarut?
Ya. Benda remeh -temeh pasal pakwe/makwe/kucing sekali sekala laratlah orang nak dengar. Kalau selalu, muntah.

6. Ada tak aku terlalu calculative (berkira) bab2 duit atau apa-apalah?
Ya. Barang orang kau nak, barang kau sendiri kau kedekut tahi hidung masin. Tahi hidung masin kau pun kau kedekut kot.

7. Bila aku cakap telefon, gedik sangat tak?
Ya. Kau cakap telefon ke, luar telepon ke, tepi telefon ke, telefon dalam beg setkan vibrate ke, bottom line cara kau cakap memang gedik. Okay bye.

8. Adakah kau akan kategorikan aku Drama Queen?
Ya. Kau suka besarkan hal sebesar zarah. Kecoh je, orang lain banyak lagi masalah lebih besar, masalah takde laki, takde kaki, takde etc.

9. Adakah aku orang terakhir yang kau akan minta tolong waktu dalam kesusahan?
Ya. Kau tak boleh harap.

10. Mungkinkah aku kadang-kadang terbangga lebih dengan apa yang aku ada? Pasal pasangan hidup ke atau barang-barang aku ke?
Ya. Kau memang jenis show off, orang sekeliling kau tahan je senyum dengar kau berlagak.


Kebersihan & kesihatan.

1. Kau rasa aku patut tukar deodorant yang lagi bagus tak?
Ya.Kau busuk bila berpeluh. Usahakan sesuatu.

2. Kan orang kata kalau gigi rosak akan affect bau nafas kita. Kau rasa aku ada tak gigi rosak?
Ya. Kau kalau cakap ngan aku tolong jauh sikit. Gosoklah gigi 3kali sehari dan banyakkan makan sweets atau chewing gum k?

3. Ada tak kadang-kadang baju aku yang bau kepam?
Ya. Semua baju kau bau kepam.

4. Kau tak selesa ke kalau aku share makanan atau air dengan kau?
Ya. Aku geli share apa-apa dengan orang. Tak suka tukar2 air liur jadi please stop.

5. Bila kulit kepala gatal, aku takut gak ada dandruff. Kau rasa aku ada dandruff tak?
Ya. Aku boleh nampak penuh kat bahu kau dan telinga kau ewwww. Tukar shampoo!



Rambang.

1. Kau rimas ke bila aku pau rokok?
Ya. Bukan rimas lagi dah, aku rasa kita tak patut lepak bersama.

2. Kadang-kadang aku gurau ngan kau, kasar sangat ke?
Ya. Ada yang aku boleh terima, tapi ada yang sensitif dowh. Sila tanya which one yang aku sensitif sekarang.

3. Kalau aku bukan kawan kau, dan kau tak perlu ambil aku masuk dalam team kau, kau rasa kau nak tak ambil orang lain selain aku?
Ya. Kau teamwork hancus. Malas.



Result?

Selesai bertanya dan menjawab, sila tengok nombor soalan mana yang bestfriend anda jawab 'sikit'. Sila (right click dan tekan) 'select all' untuk lihat maksud tersirat dalam font putih mengikut nombor soalan (itu saya yang berikan ya, jangan marah bestfriend pula).


Contoh untuk orang yang tak reti
'Select All' atau CTRL + A.

Mula-mula right click, pilih select all. Right click tahu tak? Kat mouse tuh, kalau selalu tekan yang butang kiri, sekarang masanya nak tekan butang kanan also known as right click.


Sekian, macam tulah nak baca font putih. Cuba sekarang.




Sebab saling sayang-menyayangilah anda berdua telah lalui Cermin Bestfriend bersama. Sekarang masa untuk perbaiki diri jadi yang lebih baik! XOXO............





* copy hanis zalikha......

Monday, January 10, 2011

ak benci orang yang....

  1. ak benci yang perasaan dia bagus....
  2. ak benci owng yg cari publisiti murah
  3. ak benci owng bajet bagus....
  4. ak benci owng tipu ak...
  5. ak benci owng ejek ak.....
  6. ak benci owng pinjam duit/ brng wat2 lupa nk bg balik....
  7. ak benci owng isap rokok dekat ak.....
  8. ak benci lelaki kdng2 sbb status playboy dan mementingkan rupa ja......
  9. ak benci owng seksa binatang.....
  10. aku benci owng mempergunakan ak....
  11. ak benci owng selongkar barang ak......
  12. ak benci owng hiprokrit........
  13. ak benci owng suka berdrama king @queen......
  14. ak benci owng potong barisan......
  15. ak benci owng x ikut perintah allah................
  16. ak benci ..................
  17. ak benciiiiiiiiiiiiiiiiii...............................
  18. ak benci dri ak kdng2.....

...........................................................................................................................................................................
* tak ada owng yg maksum......selain nabi muhammad s.a.w.....................
jd terimalah kekurang itu ......dgn kelebihan yg dia ada............

mata juga leh menipu



family day ....

...................................................................................................................................................................
hohohohohohoh............................
penat giler!!!!!!!!!!!!!
tp best giler !!!!!!!!!!!!!
walupun ak lom giler.......
tp puas ati giler!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

from my group yg giler......
mmg sempoi giler la kowng sbb gila2......



kekitoan!!!!!!!!!!!!!
saya saya
kamu kamu
kekitoan!!!!!

hope nnt lebih byk program prs yg leh....
dijalan kan lg pd sem ni......



*first time ak btol2 main jlan itik.....

Sunday, January 9, 2011

kenapa ak x leh lupa kan ko......

......................................
ak rindu ko!!!!!!!!
xtp apa yg ak dpt lakukan......
................................................
maybe ko igt ak dah lupakan ko....
jauh ak xbermakna ak membenci ko....
jauh ak utk memberi ruang utk ko jg diri ko sendiri.....
..................................................
sepanjang ak kenal ko xpnh ak menyesal.....
ko mengajar ak byk benda walaupun ko xsdr semua 2........
marah ak bkn bemkna ak benci.......
......................................................................
ko xrasa apa rasa u ...............
ak rasa ak xpenah layak kwn dgn ko....
ko nampk x....
lepas kita x rapat ko lebih hepi dgn cara ko......
ak xpnh nampk ko epi cam 2 bila dgn ak.......
maybe cara kita yg berbeza yg membuat kita cam ni......
..................................................................................
....................................................................................

jgn risau .....

ko xkan rugi jika kita xbkwn lg.......

.ak hepi giler ko tgk ko hepi.....................

.....................................

tp ak nak ko tau yg ak sayang ko sma cam first time kita jumpa....

ak nak ko tau perasaan ak bila ko masuk hospital dlu.....

ak nak ko tau perasaan ak bila ko ada masalah dgn xbf dlu.......

ak nak ko tau perasaan bila kita lepak sma2 dulu........

AKU NAK KO TAU SEMUA TU!!!!!!!!!!!!


........................................................................



Friday, January 7, 2011

keinginan yg ku cari......

hai....
lama nya x buat pos.....
................................................................................
.......................................................................
............................................................

.....................................................................................................
.............................................................................

dah lama ak inginkan benda ni....
sejak ak umo 8 thn ak teringin sgt nak miliki ko.....
tp apa kan dya jodoh kita x ada lg........
ak arap stu ari nanti ak dpt memiliki ko.........
bkn skdr melihat atau memegang nya.....................
ak pasti satu hari nnt.......
itu pun klau ALLAH izin kn......