There was an error in this gadget

Followers

Thursday, March 31, 2011

sIdEoFApRiL fOOL




April Fool – Mengungkap Tragedi Penyembelihan Umat Islam Sepanyol

Pada setiap tanggal 1 April, ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika pe...rayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

Sejarah April Fool

Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.

Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.

Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.

Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.

April Fool Merupakan Perayaan Pembantaian Umat Islam, Tidak Layak Dirayakan

Umat Islam sangat tidak layk merayakan “The April Fool Day” kerana kebiasaan itu didasarkan untuk memperingati peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi.

Ir.H.Asmara Dharma, seorang cendekiawan muslim dari Indonesia menuturkan di dalam tulisannya; “Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Fool tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut”

Ia menjelaskan, perayaan April Fool itu didasarkan atas peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentera Salib terhadap negara Sepanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Mac 1487 Masihi.

Kota-kota Islam di Sepanyol seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisbon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berjaya dikuasai tentera Salib.

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Sepanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentera Salib itu menjanjikan keselamatan dan membolehkan umat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Sepanyol dan tidak membawa sebarang persenjataan mereka.

Namun, ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya berlabuh di pelabuhan segera dibakar dan kaum muslim dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah.

Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji tersebut terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day.”

Selanjutnya, Dharma menjelaskan, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopulerkan dengan “ritual” yang mempersendakan, menipu dan memperbodohkan orang lain tetapi bernuansa gembira.

“Ritual tersebut disyaratkan agar orang-orang yang dipersendakan tidak boleh berasa marah atau membalas” katanya.

Sumber: http://www.eramuslim.com/




Sunday, March 20, 2011

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU !




segment: TERIMA KASIH EMAK (IBU)!!!!!


back to the question.....1.ceritakan pengalaman menarik komu bersama ibu komu.....xkira manis phit, tawar, masin or whtever flavour.....suka ati jer ak tokot tambah......

ini jawapanya.....

dlu waktu ak form 4 ak diserang penyakit....wk2 bln puasa.....ak dpt skit ni selepas ak mkn nangka( sampai skrng ak xmkn nangka dah.....pdhal bkn nangka 2 yg salah)......punya sakit tuhan jer yg tau......spanjang ak duk hospital my gandma yg jaga ak sblum ak kena bedah....bila emak ak tau psal hal ni dia terus nk blk kedah.....after ak my operation she add my side....huhuhuhu terharu gila.............bkn e2 jer......ari 2 ak cibit birit..(byk tol penyakit ak).....wak2 my mum dah nk blk selangor.....tp dia pjuk jgk ayah ak sruh bwk g klinik.....ayah ak asyik membebel jer kt mak ak.....knp lmbt br nk g klinik pdhal waktu br kol 1ptg......dgn sesat xigt jln nak g klinik 2 ayah ak pun semakin rancak membebel............but MAK AK NI MEMANG SUPER DUPER PENYABAR owng nya.....setiap apa ayah ak ckp mk ak xkn lwn...im respect my mum.....dh sampai klinik 2....tup...tup dia guna angka giliran.....dpt no 14.....nurse kt situ ckp klau no ni kol 5 br leh check....omg......kitaowng pun blk dlu....bila dah kol 5 g blik.......tp still xdpt msk utk check...huh.....waktu 2 ak dh ulang toilet dh baper kali dah....giler sakit mmg bdn ak buang byk air sampai ak rasa kebas satu badan......nasib ada mak ak kt tepi..........last2 dkt kol 8mlm ak dpt check.............huhuhuhuhuh........................lg malang nyer kete ayah ak ada owng langgar.....sengal tol baper yg langgar 2 dah langgar pastu lari.........lg byk la ayah ak mebebel...hehehehehehe..................sabor jer la dugaan........
bg ak setiap apa yng mak ak wat utk ak adalah pengalaman yg menarik....................


next.....
siapa ak lebihkan 2..2....sama tp of course my emak!!!!!!!


next....
ak xsanggup tinggalakn diowng kt umah owng tua....
tp penah x dgr x pepatah ni....

seowng ibu leh jer mengjaga ank yg ramai tp lum tentu sowng ank 2 leh jg seowng ibu....

next.....
about harta pusaka ak xleh komen .....
ak ank pempuan mls nk cara......


sekian tima kasih.......




klau nk join segment ni sila taip tjk......















Side Bila AKU .......perasan



hahahahha.............
serius ak nk xnak jer wat post ni......
tp sj jer nk bykkn post ak ni...................

................
klau dlu sblm ak msk poli ak bkn jenis suka ambik gambo2 ni.....
klau ambik pn ak duk blkang......(e2 sbbnya ak tinggi + besar aka gemuk)


......................................................................................
ak mmg suka ambik gambo owg.....
tp ak lg suka ambik gambo pemandangan......or something yg pelik.....bg ak yg pelik 2 more intersthing ........bg ak bila bergambo mesti 2 somthing yg br.......(ckap cm jrucamera plk...)....
asyik2 side yg sama jer.....(ckp kt owng tp ak wat jgk bnyk ambik gambo side tp jer)........bg ak....
xkisah la korng nk ambik gambo cmner pun.......tp jgn la menjatuhkan maruah owng lain atau diri sendiri.........................kita dah besar leh pkir baik dan bruk.............





p/s: waktu ak darjah 6 ak penah tnam cita2 nk jd jurucamera.........(terikut- ikut dgn cite juana la virgin tu...........hehehehehe)


Friday, March 18, 2011

Anti vs Suka

hohohoh.........
dear blog,
today i want to talk about men............

i bermula dr ak tadika lg.....ak mmg anti dgn budak lelaki.....wat ever la.....ak benci dengan diowng sbb suka ejek ak......tau la ak ni gemuk.......

bila naik sek rendah......still anti but ak kamceng dgn bdk llki.....best frend ak sampai ak darjah 3....nama dia farid.sekarng ni apa yg dia buat yer....????back 2 the story .....ak wat sekolah rendah memang seowng yg pasif+blur2.....klau owng rehat x rehat.....ak g la duk temenung kt mna2 sambil mkn roti telur yg tok ak bg bwk bekal..naik jer darjah 4 ak dh leh bergaul dgn ramai owng sbb ak ni jenis suka join xtiviti......xp rasa benci kt llki 2 ttp ada........SBB DIOWG KURANG AJAR....(pd sesiapa jgn terasa)........diowng suka buli ak secara mental......xp ak penah jgk gaduh sampai pkul2 tp xde la berdarah.......tu tahap xtahan sgt 2.....

msk jer form one ak mmg pendiam dlm kelas.......cam besa ak akn jd kera sumbang......naik form 4 baru maju......klau ak xbising satu hari 2 xleh la......xp perasaan anti terhadap lelaki 2 xpenh padam pun.....ak igt lg wat form 3 ak masuk teakwando.....selalu jer spakring dgn lelaki.....ak xtau la knp jurulatih 2 asyik suruh fight dgn bdk lelaki....sampai stu ari 2 terseliuh tgn bdk llki 2 bedal (ikut hati nak nk pthkan tp apa la dosa diakan).........SIFAT lelaki yg ak benci ialah ego....serius xleh nk dgr ckp owng lnsung.....other playboy........suka mengeji..........mta keranjng ...........TP bila something happen.........bila perasaan suka dtg menyerang sape nk jwb...???????.......
mmg perempuan dcipta utk llki....dn llki dcipta utk permpuan.....utk kes2 terpencil lain lntak la.......MMG SATU ARI NANT AK AKN BERKAWIN DGN SEOWNG LELAKI...............(yer dok saper la nk si tembam ni)..........................tp nk wat camner ak mmg dr kecik camni .....phobia pd lelaki ko.......phobia bkn bermksud takut ok......anti atau tidak ak tetap xpercaya lelaki...........PAYAH2.......

Arrrrgghhhh!!!!!!! Dia datang LAGI....

dear blog,

agak tertekan jgk hidup ak ni.........
mcm2 dugaan.....tp e2 semua yang mengajar ak lebih matang.......(jer dok)

dugaan kali diduga utk kali ke-2......
huhuhu.....sebenar bkn kali ke-2 tp dah byk kali dah......benda ni start jd wak2 ak form 3.....
tp skrng lg teruk klau dlu xla bengkak tp....bila dia dtng blk taun ni siap bengkak2 lg......

kowng tau x apa yg dtg ?????????????????............................................................
apa lg klau bkn penyakit alahan ak ni........
selama ni selamber jer ak mkn sea smpai berpinggan2 ok jer.......hahahahaha(hantu sea foood).....
tp zaman e2 tlh berlalu.......
sekrng dah xleh.....klau ak mkn tgk la......telinga ak akn berair pas2 dijangkit fungus dan bengkak....mcm skrng ..............(ia jgk mengganggu pendengaran).........OOOOHHHHH.....TIDAKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bila ak search psl penyakit ni kt google......
tau x apa ak jumpa.....
penyakit ni selalu berjangkit kat BABY jer.....??????(blur)
apa kaitan ak dan BABY??????
.....HURMM...................................................................................................................................................
tp serius benda ni mmg menggangu idup ak.....sampai ak xde mood nk wat keje.............................





other story .....
ujung minggu ni mmg busy.............
PRS ada wat 2 aktiviti.....
ari sabtu g kuala gandah......
ari ahad g umah kanak istimewa.....
minggu dpn lauching product......
pastu g sekolah...........
pastu karnival 1 poli.............
lab report yg belambak xsiap lg...........................GILO2........

Monday, March 14, 2011

kekering kepitihsan......

dear blog,

mlm ni my grandma and my mum kol......
hepi gila.......diowng cam tau2 je ak tgh kekeringan duit........
tp ak sedih diowng penat lelah cari duit tp ank2 sebuk menghabiskan duit.....


ak sedih bila mak ak ckp "mak xde duit lg gaji lum masuk"
tok ak pulak" tok tunggu duit noreh getah dlu....bila dpt utk bwk masuk duit tp klau xde sgt tok leh cari dlu"....

bayang hati mana yg xsedih bila seowng ibu and nenek ckp cam 2.......
apa tunggu lg air mata ak.....memcurah ke ladang gandum la.................
serius ak mmg tgh pokai skrg ..........tp ak ckp kt mak dan nenek ak .....ak ada duit lg......wlaupn dlm hati tuhan jer yg tau.......

tp dlm kepokaian ak ni.....terima kasih ku ucapkan kpd insan yg memberi bantuan............
nadzatulhanini......even dia sendiri tgh xde duit .....tp dia sudi bg ak pinjam duit............
serius ak malu.......ujung2 sem ni byk duit kena nk guna.....dgn product lunching, aktiviti club la.....cam2 la......

arghh!!!!!!
rasa cam nak menjerit jer.............
tolong ak rasa sakit sgt!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, March 6, 2011

KERINDUAN DESA TERCINTA

hehehe... lama dh xconteng2 kt cni....

tiba mlm ni hati ak meronta 2 teringat kt kg........
yela ak ni nma ja lhir kt kl tp satu jln kt kl 2 ak bkn tau sgt.........
yela besakn kt kedah....2 pun jln kt kedah x khatam lg.......
minggu paklang blk kg serius jeles!!!!!!!!

windu dekat tok, tokwan, tok yang..............




hahahaha....my tok wan...
sempoi jer pkai kain dgn bj panas kt bendang(sawah padi).....
.......................................................................................................................................................................
RINDU DIORANG SEMUA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





p/s: mls gila nk update...........tahun ni ak rasa stress je.........................